‘Nee’ zeggen

Het toverwoord om voor jezelf te zorgen: ‘Nee!’

‘Ik kan ook nooit ‘nee’ zeggen’, ‘Het is niet lief om ‘nee’ te zeggen.’ of ‘Als ik van hem/haar houd, dat moet ik alles voor hem/haar doen.’ Herken je deze gedachten?

Meestal denk je het is niet goed om nee te zeggen. De meeste volwassenen hebben moeite om ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ tegen de gevraagde overuren, ‘nee’ tegen de moeder die naar de dokter gebracht moet worden, ‘nee’ als je buurman op een drukke dag vraagt om op zijn kinderen te passen…

Een ‘nee’ kan afstand scheppen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Met het eenvoudige model van Verbindende Communicatie kunt je ‘nee’ zeggen en verbinding scheppen. Want achter elke ‘nee’ schuilt een ‘ja’ om een universele behoefte te vervullen. Als je deze behoefte benoemt, ontstaat er begrip. Universele behoeften zijn namelijk universeel voor elk mens op aarde. Sekse, leeftijd, religie, huidskleur, politieke overtuiging, alle mensen hebben de zelfde behoeften.

In deze training ga je op onderzoek naar wat er in je speelt als je ‘nee’ zegt of juist niet. Je leert je behoeften kennen en ‘nee’ te zeggen vanuit verbinding met jezelf. Ook leer je om ‘nee’ te horen door tussen de regels te luisteren naar de behoefte waar de ander ‘ja’ tegen zegt.