Verbindende Communicatie met kinderen

De basis van Verbindende Communicatie, ook wel Geweldloze Communicatie genoemd, is gelijkwaardigheid. Als je in verbinding met je kind spreekt, ga je op ooghoogte met elkaar in gesprek. Beiden heb je hetzelfde recht je uit te spreken, beiden hoop je door de ander gehoord te worden. Heel belangrijk: jouw behoeften zijn even belangrijk als die van je kind. Elke dag beleef je het opnieuw: de botsing tussen de behoeften tussen jou en je kinderen. Je kind wil plezier maken en spelen, terwijl jij stress ervaart, omdat het al tien over acht is en echt tijd om naar school te gaan. Jij wilt jezelf beschermen tegen nog meer stres (te laat op je werk, later naar huis kunnen, minder tijd om te koken, en ga zo maar door) en je wilt de structuur bewaken (op tijd op school zijn voor een gezamenlijk begin in de klas).

Met Verbindende Communicatie kun je in zulke situaties rust vinden in jezelf en vanuit verbinding met jezelf contact maken met je kind(eren). Wie weet ervaar je ineens de vrijheid een keuze te kunnen maken over wat je belangrijker vindt: structuur bewaken of samen plezier maken. In ieder geval ervaar je ontspanning. zodra je met jezelf in verbinding bent, kun je met stressvolle alledaagse situaties ineens meer ontspannen omgaan. Dat is voor mij in het contact met mijn kinderen de grootste winst van Verbindende Communicatie.

Jouw behoeften zijn even belangrijk als die van je kind. Tegelijkertijd zijn er dingen die je kind nog niet kan overzien: gevaar in het verkeer, de noodzaak om op een bepaald moment eten te bereiden of naar bed te gaan. Als volwassene heb je meer verantwoordelijkheden dan een kind. En van daaruit is het belangrijk dat jij structuur aanbrengt en grenzen aangeeft.
Voor je kind is het (zoals voor ieder mens) moeilijk om grenzen te ervaren. Je kind raakt gefrustreerd, wordt boos of verdrietig.
In de workshop verbindend communiceren met kinderen leer je je eigen grenzen zo te communiceren dat de verbinding met je kind in stand blijft of juist ontstaat. Als een kind gefrustreerd raakt door aangegeven grenzen, kun je het begeleiden deze frustratie te ervaren.

Ben je geïnteresseerd in een workshop Verbindend communiceren met Kinderen, check de agenda voor data of stuur een bericht naar katja@bisom.nl.