About Katja

Het is 20 oktober 2006. Onze eerste zoon wordt geboren. Mijn man en ik willen hem, en ook zijn in 2009 geboren broer, vooral liefdevol opvoeden. Dat klinkt vanzelfsprekend maar het is ook zoeken: hoe stel je bijvoorbeeld liefdevol grenzen? In onze zoektocht naar antwoord op deze en andere opvoedingsvragen, lees ik Opgroeien in vertrouwen van Justine Mol. Het is mijn eerste kennismaking met Verbindende Communicatie, ook wel Geweldloze Communicatie genoemd. Wat vooral indruk op me maakt is het idee dat belonen op hetzelfde neerkomt als straffen. Een kind dat lof krijgt, hoort tussen de regels door: ‘Als ik het minder goed doe is het slecht en dan houdt mama niet meer van mij.’ Voortaan geef ik de jongens high fives als ze iets gedaan hebben waar ze trots op zijn en zeg ik ‘Dank je’ in plaats van ‘Goed zo’ als ze me ergens mee helpen.

Verbindende communicatie heeft mijn kijk op mensen veranderd. Een voorbeeld: mijn manager zet mij tegen het eind van een project een strakke agenda voor, waar ik voorheen zelf de leiding had over mijn projecten. In tegenstelling tot vroeger word ik dan niet meer boos en onzeker, omdat ik denk dat hij mijn professionaliteit niet vertrouwt. Ik zie zijn onzekerheid en nervositeit en hoe belangrijk het voor hem en het bedrijf is dat dit project perfect verloopt. En daarop kan ik inspelen. Als ik aangeef dat ik zie hoe de spanning oploopt en dat nu structuur, samenwerking, communicatie en afstemmen belangrijk zijn, zie ik dat mijn manager kan ontspannen. Hij merkt dat ik zie wat echt belangrijk voor hem is en krijgt nog meer vertrouwen in de samenwerking.

De ontdekking van Verbindende Communicatie sluit naadloos aan op wat ik al mijn hele leven met overgave doe: werkelijk luisteren naar mensen, waarbij alles er mag zijn. Daarin word ik gedreven door mijn oneindige nieuwsgierigheid naar wat er in mensen omgaat. Na mijn master in psychologie, politicologie en pedagogiek aan de Technische Universiteit Berlijn heb ik jarenlang gewerkt als trainer, coach en onderwijskundige in het middelbaar beroepsonderwijs. Door de jaren heen merkte ik dat ik van het werken met mensen het meest blij word. Nu  richt ik mij volledig op mijn passie: mensen in contact te brengen met zichzelf en anderen. Mijn kracht is de rust die ik uitstraal, mijn onvoorwaardelijke acceptatie van wat er in iemand leeft en mijn talent om me geheel dienend op te stellen aan jouw proces.

Ik geef trainingen in Verbindende Communicatie aan particulieren en bedrijven. Mijn coaching is gebaseerd op Verbindende Communicatie en Systeemdenken. De thematrainingen over onderwerpen als ‘woede’, ‘kiespijn en keuzestress’, ‘Verbindende Communicatie met kinderen’ en ‘mooier dan je denkt’ weerspiegelen wat mij echt raakt.

Mijn andere passie is dansen. Bij partnerdansen word ik vooral blij van het bewegen, de conversatie van leiden en volgen en het spelen met de muziek en de diepe verbinding die ik fysiek kan ervaren. In de danslessen en workshops die ik geef probeer ik bij iedereen op zijn niveau aan te sluiten en precies die tip te geven die hem een stapje verder brengt. De kennis die ik als dansdocent heb opgedaan over het je prettig leren voelen in je eigen lijf, pas ik ook toe in mijn coaching en trainingen.

Ik geniet ervan om mijn cliënten tijdens een coachingstraject te zien opbloeien. Ik kijk er naar uit de verbinding met jou aan te gaan!